Luk

Når dine bryllupsgæster er på tværs!

Bryllupsgæsterne

Kampen om den hvide kjole!

En noget fortvivlet brud skrev sådan her i vores Facebook gruppe: Bryllup – Jeg skal giftes – Bryllup.dk:

“En i vores nærmeste familie er meget uforstående overfor at hun ikke må møde op i hvidt til vores bryllup. Hvordan tackler jeg det bedst?”

Og lige nu er der bare rigtig mange debatter omkring hvorvidt bryllupsgæster kan tillade sig at møde op til bryllup i f.eks. en hvid kjole eller anden påklædning der går imod traditionen, og frustrerede brude søger råd til hvordan de dog skal håndtere bryllupsgæster der er “på tværs”. 

Og det kommer helt naturligt at vi får flere og flere debatter omkring det her, i takt med at vi giver slip på traditioner og mange flere ting bliver “tilladt” og de fleste regler er uskrevne. 

Nogle brude ER faktisk ligeglade med, om nogen dukker op i hvid, creme eller champagnefarvet tøj. Eller sort eller rød. Og andre går meget op i at de lyse farver er forbeholdt dem på sådan en dag.

Fakta først!

Lad os lige opremse de helt basale regler for gæstens påklædning til bryllup.

Det absolut vigtigste i forhold til påklædning til bryllup er:

– De kvindelige gæster må ikke bære hvidt, da denne farve er forbeholdt bruden

– Nogle mener endda, at de kvindelige gæster heller ikke må bære sort, som er sorgens farve.

– Kvindelige gæster bør heller ikke bære diadem eller blomsterkrans, medmindre det er skrevet i  invitationen

– Udfordrende eller meget iøjnefaldende påklædning er heller ikke tilladt

– En dresscode påført i invitationen SKAL overholdes

Herefter er der behov for sund fornuft. Derfor skal du sikre dig, at du ikke kommer klædt i noget der overskygger brudens påklædning – det er ikke DIG men bruden der skal have opmærksomheden den dag.

I teorien skal de andre gæster heller ikke kunne kigge på din påklædning og tænke, det der kunne bruden godt have haft på! Det vil være pinligt for dig og provokerende over for brudeparret.

Men tilbage til spørgsmålet fra den fortvivlede brud, for hvordan tackler hun det bedst, at en gæst insisterer på at hun vil komme i hvidt.

I dette tilfælde er der 2 muligheder.

  1. Fortælle gæsten at det er absolut NO-GO, og hvis hun ikke kan respektere det, så skal hun ikke dukke op overhovedet.
  2. Trække på skulderen og tænke at dagen nok skal blive god alligevel og håbe på at gæstens kjole ikke minder for meget om din egen brudekjole.

Det kommer helt an på, hvordan DU selv har det med det, som brud. Hvis du er ligeglad, så ved du det med det samme, gæsten siger at hun vil dukke op i hvidt. Men hvis det går dig på, er det bedst at få snakket ud om det på en god måde, så der ikke er nogen sure miner på bryllupsdagen.

Som brud regner man jo med, at gæsterne sætter sig ind i de uskrevne regler omkring bryllupspåklædning, men det er desværre langtfra alle der følger dem. Så vil du være helt sikker på at din svigermor eller en veninde ikke dukker op i en hvid kjole så skriv på en venlig måde i invitationerne, at I regner med, at gæsterne følger traditionen i forhold til bryllupspåklædning.

Og ja, hvad nu hvis du er gæsten og du ikke kan se noget problem i at komme i en hvid kjole?

Så er der kun én ting at gøre – respektér brudens og gommens ønsker! Gem alle dine egne ønsker og præferencer til en anden lejlighed. Et bryllup skal handle om brudeparret og deres ønsker, og eftersom de inviterer og er værter ved denne begivenhed, så er det din pligt at respektere deres ønsker!

Så sæt dig godt ind i regler og etiketter, og tænk nøje over hvad der kræves af dig som gæst til sådan en begivenhed! Se reglerne HER. 

Er du i tvivl og har brudeparret ikke meldt noget konkret ud, og brænder du for at tage noget på som går imod tradition og de uskrevne regler, så SPØRG bruden, hvordan hun ville have det med det. Og gem så din smukke, lyse maxikjole til en anden god gang og tag til fest med god samvittighed!