Klip en sok og hak et slør, eller hvordan er det nu lige, det er? Der er mange traditioner forbundet med brudevalsen. Vi giver dig her baggrunden for de mest kendte.
Denne tradition har en lidt usikker oprindelse, men kan hænge sammen med, at man i 1800-tallet dansede en brudedans omkring midnat som et overgangsritual for parret, der går fra ugift til gift. Her fik brudeparret tildelt henholdsvis en mandshue og en konehue.
At gøre sine hoser grønne betyder at indsmigre sig hos én af det andet køn og bruges oftest om mænd.
At klippe gommens sokker skal netop symbolisere, at han nu ikke længere skal gøre sine hoser grønne hos andre kvinder.
Når der er tale om en grøn sok, er det forbundet med en gammel skik om, at den heldige frier, der løb med pigen, fik en grøn sok, mens den forsmåede part fik tildelt en sort.
LÆS OGSÅ ‘6 BRYLLUPSMYTER’ »
At hive et stykke af brudens slør skal symbolisere lykke for bruden, og jo mere det rives itu – jo mere lykke. Desuden skulle det give held for bryllupsgæsterne at have et stykke af sløret med hjem. Det er derfor vigtigt at sikre sig mod dette, hvis man som brud har sit slør kært.
Denne tradition er måske ikke så kendt i forbindelse med brudevalsen, men traditionen tro, er det igen tilladt for gæsterne at kaste med ris, når brudeparret har danset brudevalsen.
Denne ris kastning har det samme formål som den udenfor kirken; i gamle dage skulle risene symbolisere frugtbarhed og være med til at sikre parret mange børn, mens symbolikken i dag nærmere går på, at sikre brudeparret en lykkelig fremtid.