Luk

Brudevals uden angst

Traditioner
 Skrevet af Carsten G. Johansen

Du kan være nervøs for meget på bryllupsdagen: Kommer catering-maden til tiden, hvad afslører fætter Rasmus i sin tale, siger du ja på rette tidspunkt i kirken – og gør bruden?! Men brudevalsen behøver du ikke at frygte, når bare du forbereder dig en lille smule i ugerne op til festen.

 

Her er 7 gode råd til at gøre valsen til en ren walk-over: 

1. Hyr en danselærer

I enhver by af en vis størrelse ligger en danseskole, som tilbyder kommende ægtefolk professionel undervisning i brudevalsen. Danseundervisningen kan være en afslappende par-aktivitet for dig og din tilkommende i ugerne eller månederne op til den store dag, hvor I kan være lidt alene sammen – tæt på hinanden.

2. Download og youtube

Hvis du er en lidt mere cheap og uafhængig type, gider du måske ikke bruge penge på hverken lærer eller dvd. Så kan du jo tage chancen med forskellige instruktionsfilm, der kan findes på det store internet. Held og lykke, siger vi bare. Der er godt nok mange forskellige brudevalse derude! Men måske kan du få inspiration af YouTube, hvor andre par gør sig ud til bens foran deres bryllupsgæster.

3. Bambi på isen

Endelig kan du aftale med din brud, at I da er ligeglade med sådan nogle gammeldags, småborgerlige traditioner. I improviserer da bare jeres dans, hvor svært kan det være? – gæsterne er alligevel ved at være fulde på det tidspunkt med al den gratis vin, I har serveret. Hvis du har held til at få bruden med på den aftale, vil du måske være sød at skrive til os, hvordan du overtalte hende? Vi vil bare gerne vide det.

4. A Cinderella Moment

Brudevalsen skal danses før klokken 24, ellers vil det betyde ulykke for det nyslåede ægtepar. Minder det lidt om Askepot, som skulle forlade prinsens hofbal før midnat? Måske, men til et almindeligt bryllup er der ingen tradition for hug-en-hæl eller klip-en-tå. Gommen skal dog passe på sine tæer, når selskabets herrer ved afslutningen af brudevalsen løfter ham op fra gulvet, tager hans sko og klipper spidsen af hans bedste sokker (så han ikke længere kan gøre sine hoser grønne hos pigerne!).

5. App-app-hurra

Skal du have digital assistance til at lære brudevalsen, er den bedste hjælp måske en app. Der findes flere versioner, der skrider pædagogisk fremad: Først lærer I hver for sig jeres trin, derefter træder I trinene sammen – først med telefon eller tablet i hånden, derefter vejledt af en stemme. Til sidst kan øve jeres nyfundne færdigheder igennem – igen og igen. Hører du til dem, der stadig ser film på dvd, kan du sikkert også finde en undervisnings-dvd i en rodekasse til under en flad 5’er.

6. Enestående dansk brudevals

Brudepar besegler deres fælles fremtid med en brudevals i hele den vestlige verden. Vi danskere er dog de eneste, der har haft fantasi (eller mangel på samme) til at udvælge ét særligt musikstykke til formålet. I alle andre lande danser parret til en sang, de selv holder af. Men i Danmark holder vi os til Brudevalsen af Niels W. Gade. Melodien blev oprindelig skrevet til balletten Et Folkesagn i 1854, og herfra spredte den sig stille og roligt ud i dansk folkekultur, så den i dag er så-godt-som-obligatorisk ved en bryllupsfest.

7. Sæt tempoet lavt

Et live-orkester skaber en fantastisk stemning til bryllupsfesten. Det giver jer også en fordel, når I skal danse brudevals: I skal bede bandet spille valsen i langsomt tempo. Så er det nemlig lettere for jer at huske trinene og udføre dansen ordentligt.

Læs mere: Romantik og regler til et bryllup »

Læs mere: Bryllupsguide til den store dag – Del 1 »