Luk

Toastmaster: Den uundværlige guide til at føre et selskab godt igennem enhver fest

Traditioner

“Annonce”

I en tid hvor man da bare kan google det med talerækken, hvorfor har verden så brug for en hel bog om det at være toastmaster?

Bryllup.dk har talt med forfatter og taleskriver Sophie Dam fra Dit livs tale om hendes nye bog, ”Toastmaster”.

 

Bryllup.dk: Tillykke med din nye bog, Toastmaster. Hvorfor har du skrevet denne bog?

Sophie Dam:Jeg var i gang med at skabe en serie korte onlinekurser til www.ditlivstale.dk om fx velkomsttalen, hvordan man får styr på nerverne, og hvordan man selv skriver en god, personlig festtale, osv. Dér tænkte jeg, at jeg da også skulle lave et om toastmasterens svære, men vigtige rolle. Da jeg først kom i gang med at skrive, endte det med at blive en bog, og så sendte jeg den ind til et forlag, som udgav den.

 

Bryllup.dk: Hvorfor er det vigtigt for dig at klæde kommende toastmastere på til rollen?

Sophie Dam: Ud over at det er en ære at blive spurgt om man vil være toastmaster, er det også et stort ansvar og en temmelig krævende opgave. Til en fest er der ofte mange forskellige interessenter, der skal have deres ønsker opfyldt, og det er toastmasterens opgave at sikre, at det hele spiller. Der skal koordineres med køkkenet, og den stive onkel, der undervejs ser sig inspireret til at holde et improviseret, rørstrømsk indslag uden for talerækken skal håndteres, og så skal vi nå brudevalsen inden midnat. Så det er både en vigtig OG en svær rolle – og en fest kan jo ikke gøres om! Så når folk nu alligevel bruger både tid og penge på at holde fest, så tænkte jeg, at jeg ville gøre mit til, at det blev vellykket. Ja, i forlængelse af min rolle som taleskriver.

Bryllup.dk: Men kan man ikke bare google det med talerækken?

Sophie Dam: Jo, men jeg har skrevet en bog, som rækker ud over talerækken. Jeg ER jo taleskriver, så du får en masse inspiration til hvad du skal sige, hvornår, og jeg giver dig talekoncepter specifikt skræddersyet til toastmaster-rollen. Jeg har også inkluderet festens drejebog og tidsstyring samt andre gode afsnit fx om velkomsttalens praktiske elementer, typiske fejl du bør undgå samt korte afsnit om både traditioner og takt og tone. Du får med andre ord ALT det, du bør vide, samlet ET sted.

 

Bryllup.dk: Hvem henvender bogen sig til?

Sophie Dam: Bogen henvender sig dels til den nye generation af toastmastere, som ikke har den store erfaring. Men jeg føler mig overbevist om, at også rutinerede toastmastere vil kunne læse den og blive inspireret. Og så er det bare en virkelig god gave at give til ham eller hende, man gerne vi bede om at være toastmaster! Ja, folk forærer den såmænd også til konfirmander, fordi den jo også lidt løfter arven fra Emma Gad.

Bryllup.dk: Hvad ligger der i undertitlen ”Den uundværlige guide til at føre et selskab godt igennem enhver fest”?

Sophie Dam: Jeg har skrevet bogen, så du kan bruge den uanset hvilken slags fest, du skal være toastmaster ved. Uanset om festens anledning er et bryllup, metalbryllup, fødselsdag, konfirmation, barnedåb eller en reception. Ja, eller en af de der dejlige ”bare-fordi-fester”, som folk også nogle gange holder. Og så kan bogen bruges som opslagsværk, checkliste og guide.

 

Bryllup.dk: Hvordan er bogen så blevet modtaget?

Sophie Dam: Jamen både læserne, pressen og anmelderne har været dejligt begejstrede. Bibliotekernes anmelder har i deres såkaldte lektørudtalelse kaldt bogen for ”genial” og ”den ultimative guide til dig, som skal være toastmaster”.  Jeg får mange glade mails fra læsere, der føler sig godt hjulpet. Og så har pressens interesse også været ret fin, så jeg både deltaget i podcasts, på TV og i diverse magasiner og aviser.

 

Bryllup.dk: Hvor kan bogen købes?

Sophie Dam: Din lokale boghandler kan hente den hjem, hvis de ikke allerede har den Og så kan den jo også lånes på biblioteket.

 

Sophie Dam

Sophie Dam er tekstforfatter og taleskriver og indehaver af Dit livs tale

Her skriver hun festtaler til livets store begivenheder som fx bryllupper, fødselsdage og konfirmationer. Hun holder også foredrag om f.eks. Kronprinseparrets taler og workshops for konfirmander om konfirmationstalen. Herudover har hun udgivet en serie onlinekurser, bl.a.:

  • Stjæl Marys 3 tricks – og hold dit livs tale som kronen på værket
  • Fire flove fejl du ikke må begå, når du holder tale
  • Slå på glasset uden nervøsitet
  • Konfirmandens tale
  • Velkomsttalen
  • Skriv dit livs tale: Fra blank skærm til en personlige festtale, der sidder lige i skabet

Se mere på www.ditlivstale.dk

Bogen Toastmaster kan købes på www.muusmanforlag.dk eller hos din lokale boghandler.