Luk

Noget gammelt, noget nyt, noget lånt & noget blåt

Traditioner

Hvad er det nu man skal huske at have på som brud, og hvorfor er det egentlig vigtigt? Traditionen med noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt stammer oprindeligt fra England og lyder

Something Old – Something New – Something Borrowed – Something Blue… and a Silver Sixpence in Her Shoe.

I Danmark bruger vi dog sjældent den sidste del med mønten – det er aldrig rigtig blevet en del af den danske tradition. Nogle brude klistrer en mønt under skoen på bryllupsdagen, men der er ikke mange der kender til denne tradition. Ifølge overtroen bringer mønten velstand i brudens fremtidige liv som gift kvinde.

Følger bruden denne romantiske tradition med “Noget gammelt, noget nyt, noget lånt & noget blåt” siges det at hun vil have lykke i hendes ægteskab.

Hvad symboliserer de forskellige dele?

 

Noget gammelt

Ifølge traditionen skal alle brude bære noget der gammelt/brugt på hendes bryllupsdag. 

Det at have noget gammelt/brugt på, repræsenterer at bruden aldrig må glemme hendes fortid, og det der har gjort hende til den kvinde hun er i dag. Det symboliserer at hun skal huske alt det gode der er sket i hendes liv, og at hun ikke må glemme det gamle liv, men tage alt det gode med over til det nye.
Det gamle/brugte kan være brudekjolen der er gået i arv, et smykke der er lånt af mor, søster eller veninde eller det kan være et hårsmykke eller er slør som tidligere har været båret af en anden brud i familien. Nogle brude arver vielsesringen, og andre gange arver bruden et smykke fra en mor eller bedstemor. Låner du et smykke som indeholder noget blåt, slår du flere fluer med ét smæk – gammelt, lånt og blåt.

Læs mere: Traditioner og overtro til brylluppet »

Læs mere: Bryllupsplanlægning – Romantik & regler »

 

Noget nyt

Bruden er ofte klædt i en ny kjole, og ofte er der også indkøbt nye smykker og nyt undertøj, så denne del er ret nem at få krydset af på listen.

Alt det nye symboliserer at bruden træder ind i et nyt afsnit af hendes liv, og hun skal se frem til det nye liv med sin nye mand.

Noget lånt

Det lånte symboliserer at familie og venner altid vil være der for bruden, og det repræsenterer samtidig hendes nye status i familien.

Det skal altid være lånt af en lykkelig gift kvinde – på den måde kan det lykkelige nemlig smitte lidt af på det nygifte par. De får på den måde lov til at låne lidt af de andres lykkelige ægteskab.

Mange brude låner et smykke af et familiemedlem eller en god veninde, men det kan også være et slør eller et hårsmykke. Bruden må aldrig låne noget af en fraskilt kvinde, det giver uheld i ægeskabet.

Læs mere: Guide til alt det du skal bruge som brud »

 

Noget blåt

Det blå symboliserer evig troskab og loyalitet til hendes nye mand. Nogle gange har bruden et blåt strømpebånd på, men det er også blevet meget moderne med et mere tydeligt blåt element i brudens outfit. Det kan være blå sko, blå negle, et blåt bælte, eller noget helt andet. Nogle brude får syet brudeparrets monogram ind i kjolen eller i sløret med en blå tråd. 

De brude der har blå øjne har jo også helt naturligt noget blåt på sig – eller hvad siger I?

Læs mere: Få inspiration til blå brudesko lige her »

 

Der er uendelig mange muligheder, og det er bare med at være kreativ og finde sin helt egen tilgang til traditionen – intet er forkert. Det er brudens dag, og det er derfor kun hende der bestemmer hvordan hun vil gøre det. Som I kan se her behøver det slet ikke være indviklet.