Luk

Hvor meget giver man for til et bryllup?

Bryllupsgæsterne

Flere og flere brudepar ønsker sig penge i bryllupsgave til både at dække nogle af de udgifter de har haft i forbindelse med brylluppet og til møbler, en bryllupsrejse osv. Det giver lidt af et dilemma for gæsterne der skal overvære brylluppet – for hvor meget giver man egentlig for til et bryllup? Det afhænger helt af hvor godt du kender parret og hvordan din egen økonomi ser ud!

Det er blevet dyrere at overvære et bryllup som gæst, da der oftest er udgifter til dit outfit, transport til feststedet, overnatning, babysitter og en gave. Og mange er i tvivl om, hvor meget man skal give for i gave til brudeparret, for ikke at fornærme dem eller virke nærig.

Mange steder har der været en uskreven regel om at man som minimum gav en gave eller penge der havde samme værdi som ens egen kuvert til brylluppet har kostet. Det vil sige, har brudeparret f.eks. betalt 850 kr. pr. kuvert for at have dig med til festen, så skulle du minimum give en gave for det beløb. Jeg ved ikke hvor mange der følger den regel. Men i teorien er det jo et ganske fint udgangspunkt. Alligevel er der et par vigtige ting du kan tænke over, når du skal finde ud af hvor meget du skal give for til et bryllup.

Læs mere: 10 Pinterest-hacks til at pifte dit bryllup op »

Læs mere: 11 anderledes bryllupsgaver »

 

Hvor godt kender du brudeparret?

Det er en selvfølge at du giver for mere til din bedste ven, der skal giftes, end til f.eks. en gammel kollega. Det betyder dog ikke at du giver det ene par småpenge og det andet får en stor fed check, men det betyder at du kan bruge jeres venskab og bånd som grundlag for hvor meget/hvor lidt du vil give. Jo tættere venskab, jo dyrere gave. Du kan ranke på denne måde:

  • Nære familiemedlemmer eller barndomsvenner
  • Kollega/tæt samarbejdspartner
  • En ikke nær ven/familiemedlem

Ud fra invitationen til brylluppet kan du se hvor “fin” festen kommer til at være. Er det et slotsbryllup skal gaven som en fingerregel være dyrere end hvis parret inviterer på let frokost, kaffe og kage hos dem selv.

Er du en meget god ven eller ikke helt nær familiemedlem til brudeparret kan du give for mellem ca. 300-500 kr. Kommer I som par, er det passende at give for 600-1000 kr. i alt. Dvs. at en gave til 600-1.000 kr. for et par er passende at komme med. Den helt nære familie giver som regel dyrere gaver måske i form af tilskud til selve brylluppet eller til bryllupsrejsen osv.

I Danmark er det også meget brugt at slå jer sammen med nogle andre fælles vennepar, når der skal købes bryllupsgave. Det er også en rigtig god ide og gør måske tingene lidt mere overskueligt og budgettet til bryllupsgaven større.