Luk

Sådan holder du din vielsesring smuk

Accessories

Hands of the groom and the bride with wedding rings

De fleste ægtepar vælger at bære vielsesringe som symbol på de løfter, de afgav til hinanden på bryllupsdagen. Det er derfor en ring af stor betydning, og som sjældent tages af. Daglig brug i mange år medfører dog risiko for en vis slitage, så læs med her og få gode råd til pleje og opbevaring af din ring.

Ædelsten
Har du en ring med en smuk sten, måske en forlovelsesring, skal du være opmærksom på, at stenens glans kan falme. Du kan dog sagtens få den til at funkle igen. Eksempelvis kan man gøre en diamant ren ved at børste den med en tandbørste dyppet i ufortyndet Ajax og skylle efter med lunkent vand. Andre ædelsten som opaler og smaragder er mere skrøbelige og kræver nænsom pleje, så forhør dig eventuelt hos en guldsmed, inden du begynder rengøringen. 

Guld
Er din vielsesring af guld, er du heldig, for det er et ret robust metal, som holder sig blankt og fint i lang tid. Alligevel bør ringen dog blive pudset med jævne mellemrum, særligt hvis det er 8 karat, som er lidt mindre modstandsdygtigt. Du kan få en guldsmed til det eller købe en guldsmykkerens og gøre det selv. Et godt husmoderkneb er at gnide ringen med løgsaft og tørre den af med en blød klud efter tre timer.

Er din ring af rød- eller hvidguld er det som udgangspunkt samme måde, du skal pleje din ring på – medmindre der er tale om en overfladebehandling.

Sølv
Hvis du har en sølvring, kræver den en smule mere vedligeholdelse. Med tiden finder der nemlig en oxideringsproces sted, som gør, at ringen får en gullig eller mørk overflade. Brug en pudseklud og sølvrens til at få ringen ren igen. Alternativt kan du også blande kogende vand med 2 spsk. bagepulver og 2 spsk. salt og lægge ringen i blandingen i en times tid.

Forgyldt sølv
Holdbarheden på det forgyldte lag afhænger af karaten, men eftersom det kun er et tyndt lag, skal du passe ekstra godt på din forgyldte sølvring uanset hvad. Vær derfor varsom og undgå at pudse og rense ringen for ofte. Hvis du vælger at rense den, skal du behandle den på samme måde som ved sølv. Er forgyldningen helt slidt af, kan du få lavet en ny hos en guldsmed.

Oxideret sølv
En oxideret vielsesring ser man ofte hos herrerne på grund af det mere maskuline, mørke look. Der er tale om en overfladebehandling, og derfor vil det oxiderede lag blive slidt væk med tiden – særligt ved daglig brug. Du kan forlænge holdbarheden ved at undgå brug af smykkerens og i stedet nøjes med lidt lunkent vand og en blød klud. Din guldsmed kan naturligvis også lægge et nyt lag oxidering på din ring.

Wedding rings on bench

Uanset hvilken slags vielsesring du har, er disse tre råd altid gode at følge:

  • Undgå fugt

Fugt er ikke godt for din ring, så det er en god idé at tage den af, når du går i bad, dyrker motion, laver mad osv. Derudover bør du heller ikke opbevare din ring på badeværelset.

  • Undgå produkter

Rester fra produkter som sæber, cremer og parfumer kan sætte sig i ringens detaljer og danne et lag på metallet, som kan være svært at fjerne igen.

  • Undgå hårde materialer

Når din ring kommer i kontakt med hårde materialer, risikerer den at få ridser og slag. Opbevar derfor ringen for sig selv, så den ikke ligger med andre smykker eller med et nøglebundt i en taske.

Hvis du gerne vil vide mere om de forskellige smykkematerialer, og hvordan de skal rengøres, kan du se en infografik her. Følg rådene og pas godt på din ring – så kan du være sikker på, at den forbliver smuk i mange år endnu. <3