Luk

Sådan holder du dit livs tale

Traditioner

“Annonce”

Af Sophie Dam – Tekstforfatter og taleskriver – www.ditlivstale.dk

Folk bliver altid meget overraskede, når de hører, at jeg som professionel taleskriver har valgt at fokusere på ’festtalen’ frem for at skrive taler for politikere og erhvervsfolk, som jo typisk er dem, som bruger taleskrivere eller ”ghostwriters”.

Men at skrive festtaler er simpelthen noget af det bedste, jeg ved. Det er på en måde alle mine evner, som sættes i spil, når jeg skal hjælpe nogen med at få puslespillet af anekdoter, familiehistorier, følelser, intentioner og gode ønsker til at gå op.

Festtalen starter med interviewet

Det hele starter med en telefonsamtale. Jeg skal først og fremmest vide, hvad du gerne vil sige. Det tager omkring 30 minutter, hvor jeg spørger ind til f.eks.: Hvem er talen til, hvad er anledningen, hvor skal talen holdes, hvornår? Hvad vil du gerne sige? Hvad er hovedbudskabet? Hvilke anekdoter har du?

Typisk skal talen handle om en anden person, og så skal jeg vide f.eks.: Hvordan er jeres forhold? Hvad vil du gerne sige til ham/hende/dem? Hvad håber du på for ham/hende/dem/jeres forhold? Hvad byder fremtiden på?

Interviewet bliver ofte ret privat, for jeg kan jo kun skrive på dine vegne – med din ’stemme’ – hvis jeg kender til omstændighederne: Familieforholdene, de store livsbegivenheder, og hvordan hovedpersonen så håndterede det hele. Så jeg hører jævnligt om alt muligt, som ikke nødvendigvis direkte skal med i talen, men som jeg må vide, for simpelthen at kende til omstændighederne og rammerne omkring talens hovedperson.

Så skal der skrives!

Efter interviewet går jeg i gang med at skrive. Jeg starter forfra hver gang. Jeg har den grundholdning, at hvis en tale skal være god, så skal den være personlig. Det bliver den gennem de konkrete anekdoter og små detaljer. Dem, som siger noget om personen eller jeres forhold. Det er i familiehistorierne og minderne og de små fortællinger, at guldet gemmer sig.

Som taleskriver er jeg ghostwriter

Jeg er det usynlige skrivespøgelse – det er DIN tale. Det er dine ord, dine anekdoter, dit budskab, og det er jo også dig, der afleverer talen. Jeg kunne ikke skrive talen uden dig. Fordi det er din tale, lægger jeg stor vægt på ret præcist at bruge dine egne ord, så talen kommer til at lyde som dig. Er der udtryk, du ofte bruger? Talemåder? En særlig talestil? Megen humor? Lidt tør i det? Kunne du aldrig finde på at bande – eller bander du meget? Den slags lægger jeg mærke til. Ved at skrive talen i dit ”sprog”, sørger jeg for, at din tale vitterligt bliver din.

Jeg slutter af med et faktatjek, og så er det tid til URPRÆMIERE!

Urpremiere

Når jeg har skrevet talen, holder jeg den over telefonen for dig, så du kan høre, hvordan det er meningen, at den skal holdes.

Den reaktion jeg oftest får, er LETTELSE. Hvis man har taget tilløb flere gange, og simpelthen ikke har kunne få det hele til at gå op, så er det en utrolig lettelse, når man kan sætte hak ved talen på en i forvejen lang to-do-liste op mod en stor fest. Og så bliver folk i øvrigt ofte også meget overraskede over hvor godt jeg har ’ramt’ talens hovedperson. Det er tit meget rørende – også for mig, selvom jeg jo reelt ikke kender talen hovedperson.

SÅ! Så får du talen tilsendt per mail i neutralt udseende Word-format, øver dig – og så holder du dit livs tale!

En god tale løfter altid en fest og kan være en meget flot og personlig gestus. En tale er – efter min mening –  gaven til den, der har alt. De allerfleste af os har TING nok

Sådan holder du dit livs tale:

  • Det er almindeligt – og helt okay! – at blive nervøs, når man skal holde en tale, især hvis man ikke er vant til det. Det gør ikke noget, at man kan se, at der er noget på spil, så hvis du ryster på stemmen, så er det bare med til at understrege, at det er vigtigt for dig. Det allerbedste, du kan gøre mod nervøsitet, er at forberede dig grundigt. Det virker beroligende at være velforberedt.
  • Skriv din tale ned. Ikke en gang ekstremt rutinerede talere improviserer, når det virkeligt gælder. Og så får du ikke talt dig ud af et spor, som du ikke skulle have været gået ned ad.
  • Det er vigtigt, at du kender talen godt, så du på forhånd ved, hvor du skal lægge trykket, og hvor du forventer at skulle holde pauser, så folk kan grine færdigt, eller hvis en pointe skal stå særligt stærkt. Og igen: Det virker beroligende at kende talen ind og ud.
  • En tale skal være lang nok til, at man får sagt det, der skal siges, men den må for guds skyld ikke være for lang. Det er en fejl mange begår, men det er oftest fordi, de kommer ud af for mange afveje, gentagelser, overflødigt ordflom eller talekonceptet ikke er stramt nok. Find et tema for talen og hold dig indenfor det.
  • Går hen et uforstyrret sted, og øv dig i at holde talen – højt! (Ikke inde i hovedet.)
  • Træk vejret roligt og ned i maven.
  • Vær opmærksom på dit taletempo. Du skal ikke tale langsommere end du plejer, men du skal være opmærksom på ikke at gøre det modsætte og sætte farten helt vildt op, så du japper igennem det. Tal i dit normale taletempo.
  • Magien ligger i pauserne. Pauser undervejs giver folk tid til at fordøje undervejs og kan understrege en given pointe, så den står knivskarpt.
  • Man må godt læse en tale højt. Der er ingen, som kræver, at man skal lære den udenad, men kig op på hovedpersonen og gæsterne ind i mellem.
  • Og husk, min ven – at nyde det!

Uanset som du aldrig har skrevet en tale før, eller du har skrevet tusind taler, så er der inspiration at hente på www.ditlivstale.dk

Onlinekurser

  • Lær at skrive dit livs tale. Ingen erfaring nødvendig! Hele processen varer knapt 2 timer. Du bliver klædt på til at skrive gode, personlige taler med noget på hjerte til enhver lejlighed. Særligt fokus på bryllupstalen, fødselsdagstalen og konfirmationstalen. Du får desuden en praktisk workbook i PDF-format med hovedpointer og plads til notater.
  • Stjæl Marys 3 tricks – og hold dit livs tale som kronen på værket. Kronprinsessen vandt Årets tale 2018 med talen til Kronprinsens 50-års fødselsdag. Men hvorfor var den så god? Det har jeg et bud på. Det er gode skrivetekniske greb, som DU også kan ”stjæle”, hvis du skal skrive en tale. I dette mini-kursus fortæller jeg dig hvordan, så du selv kan skrive festens bedste tale. Varighed: 15,02 min.
  • Velkomsttalen. En velkomsttale er en særlig slags tale, hvor der oftest skal siges en del praktiske informationer. Her lærer du hvordan du holder en velkomsttale, der slår tonen an for en vellykket fest. Varighed: 30,32 min.
  • Slå på glasset uden nervøsitet – og hold tale uden at tude. At holde tale kan være en nervepirrende omgang. Jeg gennemgår hvad du kan gøre, for at komme helt i mål med din tale med ro og overskud. Varighed: 15,49 min.
  • 4 flove fejl, du ikke må begå, når du holder tale. I dette mini-kursus gennemgår jeg de 4 vigtigste fejl, du IKKE må begå, når du skal holde en tale. Og jeg fortæller dig, hvad du skal gøre i stedet for. Varighed: 12,23 minutter
  • Konfirmandens tale: Talen fra konfirmanden. Jeg fører kærligt konfirmanden gennem talens faser og afslører, hvad der ’bør’ kendetegne en konfirmationstale. Du får også tips til, hvordan du kan styre din nervøsitet, så du kan holde en fin tale med ro og overskud på din store dag.