Luk

Fairtrade vielsesringe

Accessories

Bæredygtighed er nået til vielsesringene. Århusdesigner laver smukke vielsesringe af bæredygtigt guld og diamanter.

Vielsesringe fra Baks

Med eller uden diamanter. Vielsesringene fås i mange stilarter og prisklasser. Foto: Baks

Rent guld med ren samvittighed er én af tidens hotteste bryllupstrends. Firmaet Baks har eksisteret siden 2006, og det var først omkring det tidspunkt, at ejeren, Kirsten Bak, hørte om bæredygtigt guld, selv om hun havde en femårig designuddannelse bag sig.

– På designskolen havde vi ikke fokus på, hvor metallerne kom fra, fortæller Kirsten Bak, der ved et tilfælde hørte om en gruppe regnskovsindianere, der udvandt guld.

LÆS OGSÅ ‘VI TESTER: ØKOLOGISKE VINE TIL BRYLLUP’ »

Det begynder med en historie om indianere

Det tændte noget i hende, og hun søgte efter mere viden om indianerne og derefter om bæredygtigt guld generelt.

Efter et år var hun igang med sin første lille bæredygtige kollektion, og hun har siden brugt så meget tid som muligt på at sætte sig ind i emnet. Det har medvirket til, at Fair Trade-metaller og diamanter i dag er hovedvægten i hendes produktion og designs.

Metallerne i Kirsten Baks kollektioner kommer fra projekter i Sydamerika, hvor hun samarbejder med en privat NGO.

– Mange kalder det økologisk guld, men jeg føler, det er misvisende. Det er ikke økologisk, men derimod udvundet fra en bæredygtig produktion. Den er samtidig sat i et Fair Trade-regi. Fair Trade-mærket sætter bl.a. krav til arbejdsforhold og løn, forklarer designeren.

Mennesker og natur i fokus

I bæredygtig minedrift er der stor fokus på faglighed og hvordan man skåner naturen. Vigtigst er, at der ikke bruges kemi –  kun vand, i forhold til den traditionelle minedrift, hvor den store synder er kviksølv, der både forurener naturen, dyr og mennesker.

Desuden er der i den bæredygtige minedrift fokus på, at undgå mellemhandlere, at minedriften er lovlig, dvs. ikke foregår i et fredet område, og vigtigst af alt, at der er en genopretningsplan for naturen.

– Det er langt fra en selvfølge i de sydamerikanske lande, hvor man i øjeblikket ser en guldrus, pga. de stigende priser på guld, fortæller Kirsten Bak.

Kirsten Bak køber metallet som finguld og finsølv og legerer det derefter. Ringene er som hovedregel i 14 karat guld, men fås også i 18 karat.

Find vielsesringe her »

Så godt som Fair Trade-diamanter

Kirsten Bak vil ikke kalde de diamanter, hun bruger, for Fair Trade, da de bliver udvundet i i-lande som Canada og Australien. Hun understreger dog, at de firmaer hun benytter, er kendt for at passe på naturen og samarbejder bl.a. med universiteter i nærheden.

Samarbejdet går ud på, at man fryser frø ned fra områderne til en efterfølgende genetablering af naturen. Ligeledes bliver stenene slebet i Indien på steder, hvor der er gode arbejdsforhold. Så det er så tæt på Fair Trade som muligt.

LÆS OGSÅ ‘FIND BRYLLUPSPYNT PÅ LOPPEMARKED’ »

Tænk på en vielsesring som et par gode sko

Kirsten Bak har en fast kollektion, der løbende opdateres med nye modeller. Hun har ikke nogen fysisk butik, men holder til i Butik nr. 4 i Århus og har ellers forhandlere over hele landet samt flere steder i udlandet.

Hvis man møder op i Butik nr. 4, kan man få lavet mere specifikke bestillingsarbejder, som hvis man f.eks. har gammelt guld med historie, man ønsker at bevare.

Vielsesringe fra Baks

Enkelt, stilfuldt og tilmed Fair Trade. Foto: Baks

 

– Man skal have en vielsesring, man kan lide at gå med, og som matcher den person, der bærer ringen. Man kan sammenligne det med et par sko som man bruger hver dag – det skal være nogle, man kan lide at gå i. Både design- og komfortmæssigt, siger Kirsten Bak.

Prisen på vielsesringene varierer, men du kan få guldringe fra omkring 3000 kr. pr. stk.

Du finder forhandlerliste på Baks hjemmeside her »

Se flere smukke vielsesringe i vores shoppingguide