Luk

Hvilke salmer skal I synge i kirken?

Musik

Når præsten spørger, hvilke sange der skal synges i kirken, bliver nogle brudepar helt tomme i blikket. Det kan være svært at svare på, hvis man kun kender julesalmer og ‘I Østen Stiger Solen Op’. Bryllup.dk hjælper med en guide.

Ugerne før

I ugerne før vielsen er brudeparret selv med til at vælge de salmer, som gæsterne skal synge. I kan vælge få eller mange salmer – afhængigt af præsten og jeres eget ønske om, hvor længe ceremonien skal vare.

Salmer i kirken - salmebogen

Den Danske Salmebog er fuld af fine sange. Men hvilke skal I vælge? Foto: Bryllup.dk

Her på Bryllup.dk har vi erfaret, at selve vielsen er den del af dagen, som brænder sig mest fast i brudepars hukommelse.

Det er en intens og smuk oplevelse for både brud og gom – uanset om man er brændende kristen eller ej. Vælg derfor gerne fem salmer – hvis I må for præsten – så får I længere tid til at nyde den højtidelige ceremoni.

Men hvilke salmer skal man vælge? Det kan være svært, især hvis man som mange danskere kun besøger kirken til jul. Bryllup.dk bringer her en subjektiv, men omhyggelig ‘Salmeguide for dummies’:

Aaargh – hvad er det nu, den hedder?

Folkekirken er fulgt med tiden. På Den Danske Salmebog Online kan du søge på salmers titel og høre alle melodier spillet på både piano og orgel. Hvis du kan huske brudstykker af en salme, men ikke kan huske titlen, er det her, du finder den. Du kan også bruge siden som opslagsværk og inspiration.

Hvordan vælger jeg?

Gå efter salmer, hvor teksten signalerer håb, lys fremtid og glæde. Vælg smukke, lette melodier frem for tunge alvorsfulde – og så er det en god idé at vælge nogle, som folk kender.

Det er bedre, at gæsterne synger med, end at man kun kan høre orglet og moster Gerdas skingre stemme. Vælg evt. én af salmerne så den passer til årstiden eller kirkeåret. For eksempel ‘I al sin glans nu stråler solen’, hvis I skal giftes omkring pinse, eller ‘Vær Velkommen Herrens År’, hvis det er omkring nytår.

Jeg elsker bare The Beatles…

Hvis du gerne vil have, at gæsterne i kirken skal synge en sang, som ikke står i salmebogen, så tal med din præst om det. Du skal selv kopiere teksten på et sangblad.

Hvad skal jeg undgå?

Nogle salmer er meget benyttede til begravelser, og det er ikke sjovt, hvis gæsterne får tårer i øjnene af de forkerte årsager. Salmer som’ Ingen er så tryg i fare’, ‘Altid frejdig når du går’ og ‘Jeg er træt og går til ro’ er ikke oplagte valg til et bryllup.

Hvis du er i tvivl, så tal med din præst. Andre salmer er meget årstidsbestemte som ‘Nu falmer skoven trindt om land’ og ‘Vi pløjed og vi så’de’ – men de er samtidig ofte de mest kendte, så hvis I er ligeglade med timingen, så vælg dem alligevel. Dog vil ‘Julen har bragt velsignet Bud’ og andre i den afdeling bringe tankerne lidt for meget i retning af risengrød.

Læs mere: Bryllupsguide til den store dag – Del 1 »

Læs mere: Bryllupsguide til den store dag – Del 2 »

Læs mere: Bryllupsguide til den store dag – Del 3 »

 

Bryllup.dks favoritsalmer

  • Den signede dag med fryd vi ser (nr. 402 i salmebogen)
    Salme med fin tekst af gode gamle N. F. S. Grundtvig. Den har et smittende budskab om håb og en catchy melodi, der med et funky beat kunne blive en populær popsang.
  • Op, al den ting, som Gud har gjort (nr. 15 i salmebogen)
    En salme, som de fleste kender. En lovsang til Gud og alt, hvad Gud har skabt. Letforståelig tekst med poetiske vers som:

Hvad skal jeg sige, når jeg ser,
at alle skove vrimle,
de mange fuglesving, der sker
op under Herrens himle?

  • Lover den Herre, den mægtige konge med ære (nr. 2 i salmebogen)
    En god gammel traver med en let melodi og fem korte vers
  • Det er så yndigt at følges ad (nr. 703 i salmebogen)
    En all-time bryllupsklassiker. Intet bryllup uden “Det er så yndigt” – sådan er det bare. Salmen spilles som regel, når parret har sagt ja og går bort fra alteret som mand og hustru.
  • Du som har tændt millioner af stjerner (nr. 787 i salmebogen)
    Smuk, smuk tekst og melodi – en forholdsvis ny salme, som dog allerede er blevet én af de foretrukne fællessange for de danske soldater. Måske fordi den har mundrette, menneskelige og letforståelige vers som:

Tak for den lysende dag, der er gået,
gaven til os, dine hænder har rakt.
Tilgiv os det, som vi ikke fik nået,
tilgiv alt ondt, vi fik gjort eller sagt

  • Nu titte til hinanden de favre blomster små (nr. 750 i salmebogen)
    Let og lys salme i både tekst og melodi. Den er skabt af de to salme-godfathers B.S. Ingemann og C.E.F. Weyse i 1837 – og den vil være kendt af de fleste gæster.
  • Hil dig Frelser og forsoner (nr. 192 i salmebogen)
    Måske den salme i hele salmebogen, der har den smukkeste melodi. Egentlig er det en påskesalme, der fokuserer på, hvor meget Jesus måtte lide, men det er samtidig en stærk kærlighedserklæring, der egner sig til et bryllup. Især vers 7 kan læses ind i den sammenhæng:

Du, som har dig selv mig givet,
lad i dig mig elske livet,
så for dig kun hjertet banker,
så kun du i mine tanker
er den dybe sammenhæng 

  • Spænd over os dit Himmelsejl (nr. 29 i salmebogen)
    En fin lille salme med en smuk melodi, hvis du er til én af de nyere editions i salmebogen. Og så har den fordelen, at den kun er på tre vers, hvilket gør den velegnet til at afslutte højtideligheden.
  • I østen stiger solen op (nr. 749 i salmebogen)
    Fordi den kender ALLE.

 

Er der nogen vi har glemt? Skriv gerne en kommentar, hvis du har andre gode forslag til salmer.