Luk

Når man siger JA lige midt mellem bygerne

Planlægning

Byger, der går og kommer – det er den danske sommer. Sådan skrev Thøger Larsen i 1914, og her næsten 100 år efter er teksten stadig aktuel. Alligevel drømmer mange om en udendørs vielse. Og det kan lade sig gøre uden dårlige nerver, men med god planlægning – og en lille bøn til vejrguderne.

kl.11.30, lørdag d. 23.juni stod det ned i stænger. Ikke drømmescenariet for et brudepar, og specielt ikke ét, der skal vies udenfor. Det skulle Lise og Peter desværre lige nøjagtig den dag, kl.13.

– d.23.juni er min fødselsdag og jeg er efterhånden vant til, at det regner på dagen fortæller Lise.

Men selvom det ikke kan komme bag på nogen, at det kan stå ned i stænger, når det er sommer i Danmark, havde parret alligevel valgt løsningen med at blive viet i det fri.

LÆS OGSÅ ‘BILLEDREPORTAGE FRA ET PRIKKET SOMMERBRYLLUP’ »

 Med Aarhus som baggrund

Vielse i det fri

En pavillion, en rådmand, lidt cupcakes og Asti var opskriften på den perfekte vielse i det fri. Foto: Bryllup.dk

– Vi havde ikke lyst til et stort kirkebryllup, men syntes samtidig, at den hurtige vielse, man får på rådhuset, var lidt for kedelig. Derfor valgte vi at flytte vielsen ud i Rådhusparken, forklarer Lise.

Parret havde selv taget kontakt til rådmanden Aage Rais Nordentoft, der var helt med på at vie de to oprindelige vestjyder lige midt i hjertet af Østjylland.

Og det var i følge Lise den perfekte ramme for den store dag

– Det var helt fantastisk, da vi begge har boet i Aarhus i mange år og derfor havde udsigt til nogle af byens fineste vartegn som Rådhusuret, Ridehuset og ARoS. På den måde blev det et rigtigt Aarhusbryllup.

Med et digt af Søren Ulrik Thomsen og en fin og velvalgt historie om, hvordan de to mødtes, fik rådmanden lov til at erklære de to for rette ægtefolk at være, hvorefter luften var fuld af romantik, ris og rosenblade, som det hører sig til.

Det er godt at have den eneste ene – og en orange IKEA paraply ved hånden

Med hjælp fra vennerne havde parret, inden ceremonien, fået stillet en pavillion op midt i parken. Her var lige plads til et bord med cupcakes og Asti, brudeparret samt den sangerinde og guitarist, der var hyret til at spille “Right next to the right one” efter vielsen.

Udenfor pavillionen var stillet klapstole til gæsterne og lagt en fin rød løber.

– Jeg havde flere betænkeligheder i forhold til vejret, da vi kun havde én pavillion, og vejrudsigten meldte regn fortæller Lise.

Dette blev løst med en hurtig tur i IKEA, hvor der blev indkøbt 20 orange paraplyer, der blev opstillet udenfor den lille stribede pavillion. Det gav parret en god mavefornemmelse, selvom paraplyerne aldrig blev pakket ud.

Bønnen til vejrguderne lod nemlig til at have hjulpet. En time inden vielsen skulle finde sted, brød solen frem og blev på himlen, mens pavillionen blev stillet op, parret blev viet og Astien drukket.

Udendørs vielse

Der var romantik, ris og rosenblade i luften, da Lise og Peter blev viet i det fri. Foto: Bryllup.dk

Just do it

Det var perfekt timing.

– Først da vi kørte mod festlokalet begyndte det igen at regne, men det gjorde os intet, da vi jo skulle være indenfor resten af dagen, siger Lise.

I følge bruden er det, at rykke vielsen udenfor, ligesom en Nike reklame – just do it!

– Jeg kan kun anbefale at blive gift i det fri, selvom vi var ekstremt heldige med vejret. Men vi havde jo også en plan B. Med god planlægning og lidt is i maven, kan alt lade sig gøre. Det er jo ét af de lykkeligste øjeblikke i livet, hvilket vejret ikke kan ødelægge. Desuden skulle regn på bryllupsdagen betyde en lykkelig fremtid – det tegner allerede godt, afslutter nygifte Lise og smiler.

Fakta om vielser i det fri

  • Vielser i det fri har indtil for nyligt, som hovedregel været borgerlig, dvs. det er en kommunal ansat med vielsesmyndighed, der udfører vielsen.
  • Folkekirken har i 2013 godkendt muligheden for kirkelige vielser i det fri i en 2 års forsøgsperiode. Stedet skal dog godkendes af præsten og have tilknytning til brudeparret. Kontakt din lokale præst for retningslinjer.
  • I Københavns Kommune har man åbnet op for, at man kan blive viet i ex. Botanisk Have, på Thorvaldsens Museum, i Tivoli mm. Her er tale om bestemte lørdage, og man skal reservere plads i god tid. Læs mere om vielserne på Københavns kommunes hjemmeside her.
  • Reglerne omkring borgerlige vielser i det fri, er forskellige fra kommune til kommune, i Århus kommune skal man ex. selv finde en rådmand, der kan og vil den pågældende dato. I andre kommuner er det ikke alle offentlige steder, hvor man har lov at være. Ring til Borgerservice i din kommune, så du er sikker på reglerne, både med hensyn til den, der skal vie og til stedet, hvor I gerne vil vies.