Luk

Værd at vide om smykker med diamanter

Vielsesringe & Smykker

Annonce

“Diamonds are a girls best friend” – det citat kender vi vist allesammen, og der er heller ikke noget smukkere end funklende diamantsmykker.  

Når I skal finde jeres perfekte vielsesringe, kan der være mange spørgsmål. Et par af dem er ofte, hvilket materiale man skal vælge sine ringe i, og hvilken ædelsten der anbefales? Det er et spørgmål om prioriteringer, budget og drømme.

Diamantsmykker er mange pigers drøm (det kan vi sagtens forstå) og diamanten er nok den mest velkendte, efterspurgte og prestigefyldte ædelsten i hele verden. 

Herunder kan I blive klogere på diamanten – Vibholm deler ud af deres viden om hvorfor diamanten er det perfekte valg til en vielses- eller forlovelsering, øreringe, halskæde etc. 

Hvor slidstærk er en diamant?

Diamanten består af kulstof (C) og dannes ved høj temperatur og tryk i dybder på 140 til 190 kilometer inde i jordens kappe. 

Dette gør diamanten til det hårdeste materiale der findes og ridses derfor sjældent, da diamanten kun kan slibes af andre diamanter.

En vielsesring er et smykke som vi har på altid, og i rigtig mange år, og derfor er slidstyrken enormt vigtig. Andre typer ædelstene ridses lettere, og derfor vil udseendet på stenen blive mindre imponerende over årene. 

Det skal dog tage i betragtning af diamanten kan være følsom overfor stød og slag, grundet de naturlige spalteretninger i stenen. Jo flere indeslutninger en diamant har jo mere følsom er den overfor slag. Til gengæld er diamanten meget modstandsdygtig overfor kemikalier. 

Diamant bruges også i industrien til skæring og boring af andre blødere materialer på grund af hårdheden, men også fordi diamanter er en god varmeleder og ikke overopheder. Først ved temperaturer omkring 900 grader Celsius vil diamanten kunne risikere at brænde op. 

Alle disse faktorer tilsammen gør at diamanten stort set ikke kan forgå eller slides op.

 

Diamantens værdi faktorer

Fordi at diamanten er den mest eftertragtede ædelsten har den også den mest grundige klassificering. 

Værdien af en diamant bestemmes ud fra 4 faktorer som kaldes de 4 C’er. 

  • Carat (Vægt)
  • Color (Farve)
  • Clarity (Klarhed)
  • Cut (Slibning)

Hold øje med disse når I skal købe en ring med en ædelsten. 

Find en liste over nogle af de ting I skal overveje når i skal finde vielsesringe »

 

 

Slibning af diamanten

Det mest anvendte slibning er Brillant, da det er det mest optimale slib i forhold til at få stenen til at kaste så meget ild tilbage som muligt. Det at den kaster ild tilbage er et begreb som fortæller hvor meget diamanten reagere på lyset og dermed hvor meget den skinner og funkler. 

Udover Brillant, findes der et væld af andre slib som også ses mere og mere i forlovelsesringe og vielsesringe. Her er blandt andet cushion cut, princess cut, emerald cut og pear cut.

Udover forskellige slibninger, findes der ligeledes et hav af forskellige fatningstyper til de forskellige typer smykker. 

Få flere gode råd til hvad man skal tænke over når man vælger vielsesringe »

Få tjekket dine smykker

Uanset hvilken type fatning du ender med at vælge til dit kommende smykke, er det vigtigt altid at få sine smykker serviceret løbende. Skidt og snavs slider på guldet og kan derfor over tid løsne din fatning. Derudover kan man også få givet sit smykke et slag uden man tænker over det. 

Vibholm anbefaler at man får sine fatninger tjekket ca. en gang om året og udover det, sørge for at pleje smykkerne hjemme og få dem renset en gang imellem. Dette kan med fordel gøres ved hjælp af en diamantpind. 

Ønsker I inspiration til jeres vielsesringe, eller vil I gerne prøve nogle forskellige? Så besøg bryllupsmesserne – Læs mere her

 

Det er en videnskab når man skal snakke ædelsene, og der er rigtig mange ting man skal tage stilling til.

Vi håber at ovenstående har hjulpet jer et skridt på vejen til at finde smykker til brylluppet – måske med en smuk diamant.