Luk

Skal jeg vælge særeje?

Det juridiske

Annonce.

Skal du snart giftes? Så ved du, at der er alverdens små og store ting der skal træffes beslutning om. I skal træffe beslutninger omkring alt fra hvad I skal have at spise, hvordan kjolen skal se ud, og om I skal begive jer ud i den forunderlige verden af blomsterdekorationer. Så vi ved godt, at der er meget at se til – et bryllup planlægger virkelig ikke sig selv. Og derfor ved vi også godt, at denne artikel gør dig træt. Træt, fordi det her er endnu en ting, der skal tages stilling til, og det er ikke én af de sjove. Det er nemlig en god idé i forbindelse med dit ægteskab at tænke over, om du skal vælge særeje eller ej. 

“Jeg går ikke ind i et ægteskab med henblik på at blive skilt”

Nej, det forstår vi. Det er sjældent, at nogen gør det. Mange konfliktfyldte og problematiske skilsmisser kunne dog være undgået, hvis der på forhånd havde været en aftale. En aftale indgået af to parter, der på tidspunktet ikke var i sine (negative) følelsers vold. At vælge særeje i forbindelse med ægteskab vil sige, at I laver en aftale om, hvem der skal beholde hvad, hvis separation og skilsmisse alligevel skulle blive aktuelt.

Hvad betyder særeje?

Når I bliver gift, får I automatisk det, der kaldes formuefællesskab. Det betyder kort fortalt, at “alt der er dit, er mit” og omvendt. I får altså juridisk set ret til hinandens formuer. Dette er som regel helt fint, så længe alt er fryd og gammen.

Men hvis I en dag alligevel skulle gå fra hinanden, betyder det altså, at din ægtefælle har ret til halvdelen af alt, hvad du ejer og omvendt – også selvom det drejer sig om den smykkesamling, du erhvervede dig længe før du og din ægtefælle overhovedet mødte hinanden.

At vælge særeje betyder sådan set bare, at I ophæver formuefællesskabet. I jeres ægtepagt om særeje bestemmer I så, hvordan jeres ting skal deles med ægtefællen i tilfælde af separation, skilsmisse, eller hvis den ene af jer skulle gå bort.

Hvis I laver en ægtepagt og aldrig går fra hinanden, er der ingen skade sket. Ligesom med enhver anden forsikring, kan I glæde jer over, at I ikke fik brug for den. Det er på mange måder ren win-win med sådan en ægtepagt.

Læs mere om særeje her

Husk ægtepagten inden brylluppet

Når først I er gift, kan I kun ophæve formuefællesskabet ved en ægtepagt. En ægtepagt kræver dog altid begge ægtefællers skriftlige samtykke. Vil den ene ægtefælle ikke give det, er det ligesom i Den eneste ene: “Bare ærgerligt, Sonnyboy!”.

Derfor skal I lave jeres ægtepagt om særeje før i bliver gift. På den måde er alt det kedelige også overstået. I kan se fremad og nyde jeres nye liv som ægtefæller, vel vidende, at der er styr på sagerne, hvis situationen skulle ændre sig.

Sådan gør I

I kan oprette jeres ægtepagt online og spare både tid og penge. Hos LegalDesk.dk finder I udførlige vejledninger, som hjælper jer til at lave en ægtepagt, der passer til jer og jeres situation.