Amerikanske bryllupstraditioner og nutidige trends

Traditioner

Måske ønsker du et stort amerikaner-bryllup, eller også synes du bare, det er spændende at dykke ned i forskellige traditioner? I Danmark følger vi tit de trends de har I USA og nogle kan vi tage til os, mens andre måske er lidt for meget af det gode. Hvilke du tager til dig, er helt op til dig. Her giver vi dig nogle af USA’s og bryllupstraditioner og nutidige trends, så kan det da være, at du bliver inspireret til dit eget bryllup.

Læs også: 6 bryllupsmyter

inbor7cn1ie-wesley-tingey

Skrevet af Ida Ladegaard - Webredaktør, Bryllup.dk

Skrevet af Ida Ladegaard – Webredaktør, Bryllup.dk

Forlovelsesring
I USA er det en tradition at give en forlovelsesring til den kommende brud, når man falder på knæ. Og ofte med en flot diamant i. I Danmark er det noget man i stigende grad har taget til sig, men oprindeligt får danske kvinder ikke store diamantringe (er ked af at skuffe jer!)

Traditionelt set, finder man ringe sammen, så såfremt man ønsker forlovelsesringe er det både gommen og bruden, som skal have ring på. Derfor kan man som kvinde i Danmark derfor ikke forvente at få en smuk forlovelsesring, når manden falder på knæ. Dog er det HELDIGVIS en tradition eller trend, som vi danskere har taget til os i stigende grad. Der er da også noget super romantisk i, at manden falder på knæ og tilbyder en fin ring! MEN, han kan selvfølgelig falde på knæ med ringe til begge, et løfte om en ring I vælger sammen, eller måske en blomst? Det er helt op til den, der frier. Så længe man bliver friet til, ikke?

Læs også: Brudevalsen

bryllup-2

Fra Ink Saloon

Save the Date – kort
Har I overvejet at sende Save the Date’s? Det er efterhånden en amerikansk tradition/trend, som mange danskere har taget til sig. Et Save the Date-kort sendes ud, for at informere gæsterne om datoen for ens bryllup. Det er ofte noget man gør, for at sikre sig at alle gæsterne ’gemmer datoen’ og ikke laver andre planer, hvilket kan være en fordel, hvis brylluppet ligger i sommerhalvåret. Men hvorfor ikke bare sende invitationer ud? Invitationerne skal indeholde en del information, tidspunkter, dresscode osv., hvilket man ikke altid har på plads i lige så god tid som stedet. Nogle vælger at sende en Save the Date ud, for at sikre sig i god tid, at gæsterne nu også kan komme. Derefter har man lidt bedre tid til at få samlet resten af informationerne til selve invitationen – så haster den heller ikke helt så meget at få ud!

Læs også: Vielsen – Sådan foregår den

gift box on wooden table as natural background with copyspace

Gaven – hvornår skal den gives? Og hvornår skal den åbnes?
I USA er det ikke unormalt at brudeparret modtager gaven før eller efter brylluppet. Nogle retningslinjer foreskriver, at man kan aflevere en gave helt op til et halvt år efter brylluppet – men det lader dog ikke til, at dette er det mest almindelige at gøre. Her i Danmark ville man nok se lidt skævt til en gave, som ankommer lang tid efter brylluppet. I USA er det også meget almindeligt, at man ikke åbner gaverne til brylluppet. Her i Danmark er det meget forskelligt, hvad brudeparret vælger at gøre. Nogle åbner gaver, andre venter, andre beder om cellofan-indpakkede gaver, og så er der dem, der har overnattende gæster og åbner gaverne dagen efter. Hvad du gør er helt op til dig, bare husk, at det tager lang tid at åbne gaver og tager opmærksomheden fra dine bryllupsgæster.

Læs også: Brudevalsens traditioner

mellowrose5

Fra Intimate Weddings


Farvetema – et gennemført bryllup fra start til slut
I USA går man som regel all-in på farvetemaet, og hvis du har søgt inspiration på sider som Pinterest, får du helt sikkert lyst til at gøre det samme. Et gennemført tema bruger de samme farver til både invitationer, blomster, borddækning, pynt osv. Hvis du ønsker at bruge et bestemt farvetema og få et helt gennemført Pinterest-værdigt bryllup, så vælg et par farver og hold dig til dem. Så snart du har udvalgt nogle farver, så brug dem i alt og vær konsekvent – så bliver det helt sikkert gennemført. Men husk, det handler ikke kun om farver, men også om stil. Er dine invitationer romantiske og gammeldags skal dit bryllup ikke være moderne og minimalistisk – vælg en stil og hold dig til den.

Læs også: Alternativ brudevals

xsmfozl6a8q-felix-russell-saw

Kaste ris
Ja, i USA kaster man sørme også ris! I USA har mynten også spredt sig, om at ukogte ris er dårlige for fuglenes maver, men ja, det er blot en myte! Af den grund er det meget forskelligt hvad folk efterhånden vælger at kaste, både i USA og Danmark. Det er blevet populært (men er ikke nær så pænt) at kaste fulgefrø, men heldigvis også konfetti, blomsterblade eller at blæse sæbebobler. Traditionelt kaster man ris, for at ønske brudeparret fertilitet.

Læs også: Den rette indgangsmelodi

pn0xp2klbcw-jason-briscoe

Velkomst
I USA stiller brudeparret sig ofte op for at hilse på alle gæsterne, og bryllupsgæsterne danner en kø, hvor de skiftevis hilser på og bryder parret tillykke. De mere ekstravagante får toastmasteren eller bandet til at give en storslået introduktion, før brudeparret kommer ind af døren.

Her i Danmark er det oftest lige de nærmeste eller de der nu engang står tæt på brudeparret som lige siger tillykke, hvorefter brudeparret hilser på alle til receptionen. Andre vælger ikke at holde en reception, og i stedet skåler de måske i champagne ved kirken med de, der er dukket op til globryllup, det er helt op til det enkelte par, og hvordan de ønsker at dagen skal forløbe.

Er du inviteret til globryllup, eller har måske selv valgt at tage hen i kirken for at se vielsen, kan du derfor ikke forvente at få hverken vådt eller tørt. De, der holder reception, vælger ofte at invitere en større flok, som muligvis kan inkludere fjerne slægtninge og kollegaer til en bid og et gals, hvor de derefter tager videre til selve festen med en udvalgt skare af de nærmeste.

Læs også: Sjove bryllupstraditioner fra hele verden

nsvjaaxoyhs-alvin-mahmudov

Dans
I USA skal brudeparret ligesom herhjemme danse deres første dans sammen, og derudover er der en lang række af de vigtige personer i brylluppet, som det forventes danser sammen. For eksempel er far og datter dansen vigtig for mange. I Danmark er traditionen, at brudeparret skal danse brudevals inden midnat. Her er vi for det meste meget traditionelle omkring vores brudevals, hvor det i USA er blevet en trend at danse noget mere moderne eller måske endda overraske sin nye ægtefælle med en dans man har øvet sig på.

Læs også: Den store polterabend guide

q0rxlbmbs1s-madi-robson

Se hinanden
I USA må bruden og gommen traditionelt set ikke se hinanden før brylluppet, dog er der kommet en trend med, at parret har et ’first look’ kort før ceremonien, så de kan se hinanden og nyde et privat øjeblik, hvor de suger det hele til sig og ser, hvor fine hinanden er blevet. Hvis du kigger rundt omkring på nettet, kan de se en masse fine billeder fra dette, hvilket helt klart er en af fordelene. Her i Danmark holder de fleste sig til ikke at se hinanden før brylluppet. Traditionelt set bringer det uheld. Mange vælger også at sove hver for sig, dagen eller dagene før, for at gøre dagen endnu mere speciel. De fleste siger da også, at det øjeblik deres øjne mødtes på bryllupsdagen, er deres yndlingsøjeblik. Mange kigger ofte på gommen, når bruden træder ind af døren, da hans reaktion ofte er meget sød og følelsesmæssig.

Læs også: Sådan holder du en god bryllupstale

bjakgx0-9_s-sweet-ice-cream-photography

Something old, something new, something borrowed, something blue!
Det er oprindeligt et gammelt udtryk eller rim fra England, som skal bringe brudeparret held og fertilitet. Det er en sjov tradition, som især USA har taget til sig, men som mange også bruger her i Danmark. Dog er det mest noget man gør, da det er sjovt og skal give held, og skal derfor ikke tages alt for højtideligt.

c_o2_olabya-sweet-ice-cream-photography

Brudepiger
I USA ser du stort set ikke et bryllup uden brudepiger. Brudepiger hører sig til og man har ofte mange. I Danmark er det noget man gør, hvis man finder inspiration fra USA, da det ikke er den tradition vi har herhjemme. Det er derfor helt op til dig, om du vil have brudepiger. Dog er det en rigtig god ide at overveje, hvor mange gæster der er og om det er passende. Til et småt bryllup vil det se helt forkert ud med en masse brudepiger, og så vil stedet ceremonien bliver holdt føles tomt. Men holder du et stort bryllup, er der jo fyldt med gæster på stedet, og så gør det ikke noget med en masse brudepiger. Nogle vælger også at have blomsterbørn i stedet for. Gør det du synes er passende!

7bvmdnyzh_8-jez-timms

Brudebuketten
Både i USA og Danmark er der tradition for at kaste brudebuketten, og den heldige, som griber, er efter sigende den næste i flokken, som skal giftes. I dag er der dog mange, som vælger at gennem og tørre buketten eller at lægge den på en speciel gravplads. Igen er det helt op til den enkelte brud. I USA er der nogen, som vælger at vedhæfte små rammer med billeder af de kære, som ikke længere er hos dem, og derfor ikke kan være med på den store dag. Der er egentlig en meget sød lille ting.

Læs andre artikler om traditioner her.