Luk

Frustrerede brudes spørgekasse!

Planlægning

Måske har du allerede stiftet bekendtskab med vores populære Facebook gruppe “Bryllup – Jeg skal giftes – Bryllup.dk”. Det er en gruppe der pt. tæller over 7.500 medlemmer bestående af rigtige brude og gomme, som planlægger bryllup. Gruppen er lukket, så det du skriver derinde bliver kun set af gruppens medlemmer, og ikke af alle dine andre Facebook venner.

I gruppen bliver alle tænkelige situationer diskuteret, og du får lov at stille lige de spørgsmål, du har brug for at få svar på i din bryllupsplanlægning. Ofte bliver mere sårbare emner også taget op, og det er helt fantastisk, hvordan medlemmerne af gruppen hjælper hinanden med gode råd og vejledning.

Vi viser dig her et udpluk af de forskellige spørgsmål der ofte bliver stillet i gruppen, og giver dig nogle svar, vi håber du kan bruge. Du kan læse meget mere i gruppen, hvor du kan bruge søgefunktionen til at finde netop de indlæg, der matcher det, du har behov for at få svar på. Og du er velkommen til at stille alle de spørgsmål du selv måtte have i forbindelse med dit bryllup.  

Hvornår sender man et takkekort?

Svar: Hvis du følger streng etikette, så er det rent ud sagt uacceptabelt at sende takkekort mere end 3 måneder efter brylluppet. Så sørg for at bruge tiden hvor billederne er ved at blive klargjort hos fotografen til at gøre din del klar, så takkekortene er klar til at blive sendt ud ligeså snart du har billederne. Det skylder I jeres gæster.  

Hvad gør jeg når folk ikke svarer inden S.U. datoen?

SvarDu tager det bare helt roligtOftest skyldes det blot en forglemmelse eller at gæsterne ikke tror de skal svare tilbage, da det er en selvfølge at de skal med. Dernæst ringer du eller en veninde til dem som mangler at svare. Når du har gjort det, og der stadig ikke kommer svar retur på din absolut allersidste s.u. dato, så er der ikke andet for end at slette vedkommende fra listen og sende dem en besked om, at da de ikke har svaret, så regner du med at de ikke kan komme, og at du håber at I kan ses efter brylluppet, så kan du vise dem billederne fra dagen. 

invitation cards

Hvordan skriver jeg at nogen er inviteret til fest om aftenen mens andre gerne må smutte efter receptionen?

SvarDe fleste vælger at sende to forskellige invitationer ud, én der kun inviterer til reception og én der inviterer til det hele. Så ved hver enkelt gæst præcis, hvad de skal.  

Hvad gør jeg når min leverandør svigter vores aftale?

SvarVi har de seneste år oplevet feststeder der brænder ned, fotografer der aflyser på dagen, makeup-artister der ikke dukker op og bands der aflyser osv. 

Selvom en mundtlig aftale er juridisk bindende, så gør en skriftlig aftale det meget nemmere at bevise og holde på dine rettigheder. Samtidig er risikoen for konflikter mindre. Kommer det alligevel til en konflikt med din leverandør, er det også lettere at afgøre konflikten, hvis aftalerne er skriftlige. Sørg for at du får en god kontrakt eller aftale med fra din leverandør. En god kontrakt er præcis og udførlig. Alle tænkelige forhold omkring f.eks. pris, levering, betaling, opsigelse og løsning af konflikter skal indgå. Desuden bør det indgå i kontrakten hvad leverandøren kan tilbyde jer i tilfælde af at de må aflyse. Sørg også for at tjekke op med de forskellige leverandører en uge før brylluppet for at sikre dig at I er enige om jeres aftale. 

Hvad gør jeg hvis jeg får følelsen af et anti-klimaks efter brylluppet?

SvarDer er fuldt drøn på med planlægningen i lang tid op til et bryllup. Og på selve dagen kører du på et adrenalin kick, og alting går så hurtigt og ER så fantastisk. For mange ender det desværre med en lidt kedelig følelse bagefter, følelsen af ”var det bare det! – er det hele så slut nu?”. Følelsen i sig selv er helt naturlig. Her er nogle gode råd til at vende den følelse til noget positivt: 

 • Se det ”nye” liv efter brylluppet som begyndelsen, ikke slutningen af dit eventyr.  
 • Planlæg jeres liv sammen, hvad skal der nu ske, og arbejd sammen på at nå jeres nye mål, nu som mand og kone.  
 • Del ud af din viden. Hjælp andre brudepar på de sociale medier, f.eks. i bryllupsgrupper osv. med deres planlægning ved at give dem dine gode råd.  
 • Start projekt takkekort så hurtigt som muligt efter brylluppet for at forlænge den dejlige dag og de gode minder, og gå op i det! Takkekortene er noget af det vigtigste ved et bryllup.  
 • Tag din brudekjole på – igen og igen, indtil du finder ud af hvad du skal gøre med den.  
 • Hold et after-wedding party med dine veninder/brudepiger, eller gode fælles venner, som var med til brylluppet, og gør det rigtig lækkert og hyggeligt, dæk et fint bord, sæt nogle lyskæder op, åbn en god flaske vin, og drøm dig tilbage til brylluppet.   

Hvornår giver man morgengaven?

Svar: Traditionen siger, at det skal være dagen efter brylluppet! Der er dog som med så meget andet i bryllupsverdenen ingen faste regler – så I bestemmer selv. 

Nogle vælger at give morgengaven på selve bryllupsdagen, om morgenen. Andre vælger at vente til præcis 1 år efter brylluppet. Og de fleste brude vælger også at give deres mand en morgengave, selvom traditionen kun pålægger gommen at gøre det.  Hvis du vil følge traditionen, giver du morgengaven dagen efter brylluppet. I Sverige kaldes det af samme grund en andendagsgaveSelv om morgengaven først skal gives efter ægteskabets fuldbyrdelse, skal den efter traditionen ligge under hovedpuden hele bryllupsnatten.  

Hvordan undgår vi drama i bryllupsplanlægningen?

At planlægge bryllup kan være en stressende affære. Men hvordan undgår du det værste drama i tiden op til brylluppet, særligt i forhold til din kommende mand? 

 1. Afstem jeres forventninger til hinandens engagement i bryllupsplanlægningen fra start af. 
 2. Fastsæt et realistisk budget inden I går i gang 
 3. Uddel opgaverne imellem jer – og stol på at den anden nok skal gøre det godt, og acceptér at der kan ske fejl 
 4. Hold sammen! – mange vil give jer deres syn på sagen og velmenende råd. Beslut aldrig noget uden at have taget din partner med på råd.  
 5. Grin og mys en hel masse, når det hele spidser til!