Romantik i praksis – få styr på ægtepagten

Planlægning
Ægtepagt

En ægtepagt behøver nødvendigvis ikke være en negativ ting – se den som en forsikring og få ro i maven.

Et bryllup er en glædelig begivenhed, og derfor glemmer mange at tage de vigtige snakke om noget så kedeligt som ægtepagt og penge. Det kan dog være en god idé at have styr på papirerne inden den store dag – både for din egen, og for romantikkens skyld.

Måske har du set alt for mange romantiske (amerikanske) film, hvor ægtepagten altid er slangen i paradiset hos de to forelskede og gifteklare hovedpersoner.

Men en ægtepagt skal nærmere ses som en forsikring, både mod overdragelse af negativ formue, ved dødsfald eller hvis du eksempelvis er virksomhedsejer.

Ægtepagt – Al den snak om penge

Penge (eller mangel på samme) kan nemt blive genstand for diskussioner blandt mange par og det er derfor ikke uvæsentligt at få styr på vigtige papirerne inden bryllupsdagen. På den måde, kan du gå ind i ægteskabet med ro i maven.

Ægtepagter er som forsikringer – man håber for guds skyld ikke man får brug for dem, men de er rare at have når uheldet er ude. Og ser man på Danmarks Statistik, lå skilsmisseprocenten i 2012 på 42,72 %, hvilket er et alt for højt tal til, at man kan lukke af for realiteterne” siger Martin Hegelund fra Agera.

Han understreger:

Mange tænker en ægtepagt som noget dårligt, men ægtepagten kan måske netop være det, der redder jeres ægteskab. Er jeres formuer meget ulige inden ægteskabet, kan det være en rigtig gode ide, at tage snakken og lave det nødvendige papirarbejde.

På den måde ved man, hvor man har hinanden og skal ikke have diskussionen, hvis ægteskabet på et tidspunkt er en smule presset.

Få 3 uforpligtende tilbud på ægtepagt

Hvordan så med de der regler?

De almindelige regler omkring ægteskab er, at når man bliver gift, deler man alt, hvad man ejer – også fremtidige erhvervelser. Dette kaldes fælleseje. Er i rørende enige på dette område, behøver I ikke at gøre noget.

En ægtepagt kan nemlig omhandle det, at man ikke tager del i den kommende ægtefælles positive eller negative formue ved skilsmisse – altså den, der er erhvervet inden ægteskabets begyndelse, men kan dog også udformes til at gælde en eventuel positiv formue under ægteskabet i form af ex. arv.

Hvad nu hvis der er minus på kontoen?

Mange tænker måske, at en ægtepagt kun skal beskytte en eventuel formue, men her skal man huske på, at man på samme måde også inddirekte siger ja til den kommende ægtefælles gæld” – fortæller Martin Hegelund.

Det kan være et stort studielån, almindelig forbrugsgæld eller gæld fra et tidligere ægteskab, som man måske ikke har lyst til pludselig at skulle stå inde for.

Et andet scenarie kan være, at din ægtefælle ejer en virksomhed. Specielt i et tilfælde som dette kan det være en god idé, at oprette en ægtepagt om særeje. På den måde undgår man en masse administrativt bøvl og det kan være en forsikring, hvis der er andre ejere end din kommende ægtefælle.

Hvis det utænkelige sker

Dør din ægtefælle kan det få store økonomiske konsekvenser, hvis han eller hun har en stor gæld og I ikke har oprettet ægtepagt omkring særeje. Du skal ikke hæfte for gælden direkte, men er der negativ formue i dødsboet, kan du risikere at skulle aflevere op til halvdelen af, hvad du ejer til kreditorer.

Har I børn fra tidligere forhold, kan en ægtepagt kombineret med et testamente ligeledes være med til at sikre børnenes arv.

Husk pensionen!

I følge Martin Hegelund skal man være opmærksom på, at fælleseje ikke gælder pensionsordninger. Her gælder derfor en speciel ægtepagt om deling af pensioner.

Tjener I nogenlunde lige meget og sparer nogenlunde lige meget op i pension, behøver I ikke at foretage jer noget, men tjener den ene mere end den anden, kan det være en god idé at oprette en ægtepagt om ligedeling af pensioner, hvis I ellers er enige om fælleseje.

Advokatbistand behøver ikke være en bekostelig affære

Mange udskyder måske snakken, både fordi man går ind i ægteskabet med en tro på at det er ’til døden os skiller’, men måske også fordi man har en forestilling om, at en advokat er en bekostelig affære”  siger Martin Hegelund.

Men det behøver det ikke være.

Han tilføjer:

Hos Agera, kan du gratis søge efter advokater til at udforme en ægtepagt. Du får tre uforpligtende tilbud fra dygtige advokater og kan nemt vælge den billigste løsning – nemmere bliver det ikke.”

Få 3 tilbud på ægtepagt her