På et tidspunkt i bryllupsplanlægningen kommer man til bordplanen; og hvad, der kan virke som en simpel opgave, kan nemt blive det helt store puslespil. – Men bare rolig, der er hjælp at hente lige her.

Der kan være mange hensyn og traditioner, man skal tage højde for. Hvilken bordopstilling passer bedst til lokalet, og giver de bedste rammer? Hvem skal sidde hvor, og er der nogen der absolut ikke skal sidde sammen?

Online bordplan – hurra!

Det kan være overraskende svært, at finde gode redskaber, når man skal have bordplanen på plads. Papir og saks kan selvfølgelig stadig kan bruges, men der er tid at spare, ved at bruge online værktøjer.

– Vi anbefaler derfor at afprøve denne:

TOP TABLE PLANNER

Dejligt overskueligt og brugervenligt software, som (næsten) gør puslespillet til en leg. Det hele klares i en browser og er meget intuitivt med ‘drag and drop’. Du kan gemme og vende tilbage og printe oversigter ud, når puslespillet er gået op. Eneste minus er, at systemet koster en smule ($30 i skrivende stund), men til gengæld får du et virkeligt godt værktøj, der kan spare mange hovedpiner.

Læs mere om TOPTABLEPLANNER her »

Bordopstillinger – Runde eller firkantede borde?

Der er naturligvis mange måder I kan opstille borderne til jeres bryllup: Runde borde, lange borde, vifteform, hestesko eller E form. For at finde ud af, hvilke opstillinger I kan vælge, bør I som det første tage en snak med jeres feststed. De har helt sikkert erfaringer med, hvad der fungerer godt i deres lokaler.

LÆS OGSÅ RUNDE ELLER FIRKANTEDE BORDE? »

Hvilke traditioner er der for bordplanen?

Traditionelt bliver hovedpersonerne placeret som vist på nedenstående illustration. Der kan naturligvis være mange grunde til at vælge en anden opstilling. Forældrene kan være blevet sklit, nye papforældre kommet til, nogen af forældrene mangler måske desværre, eller også har brudeparret bare mere lyst til at sidde med gode venner. – I dag er alt heldigvis tilladt.

Tidligere har det været kutyme at placere gæsterne efter ‘rang’. Således at den nærmeste familie sad tættest på brudeparret, øvrig familie lidt længere væk og venner fjernest fra parret.

LÆS MERE: Hold styr på gæstelisten med Wedbox planlægnings app til bryllupper »

 

 

Gode tommelfingerregler

  • Sæt ikke folk sammen, hvis I på forhånd ved at de ikke synes så godt om hinanden.
  • Sæt ikke alle singlerne ved samme bord – det kan sagtens blive en smule akavet. Placer dog heller ikke singler ved bordenderne – personen kan føle sig udstillet og dermed utilpas – så bryd hellere et par op! Det er en gammeldags forestilling, at par skal sidde klods op af hinanden.
  • Gå ikke ud fra, at én underholdende person kan trække et bord op fyldt med mindre underholdende. De stille typer bliver ikke mere underholdende og den underholdende person ender med at blive stille. Mix og match, så du har en god blanding af udadvendte og indadvendte ved bordene. Det giver oftest den bedste stemning!
  • Hvis I skal have et børnebord, kan det være en god idé at placere det tæt på udgangen. På den måde forstyrrer det ikke for meget, hvis nogle af børnene skal have luft under middagen.
  • Brug tid på bordplanen! Det kan sagtens betale sig, da en god snak gæsterne imellem giver den bedste stemning. – Find ud af hvem, der kunne have noget tilfælles og placer folk sammen, der har samme hobby, musiksmag eller som du på anden måde tror kunne matche selvom de ikke kender hinanden i forvejen. Er du bange for at de ikke selv finder frem til, hvorfor du synes de er et perfekt match, så lav små sedler til bordene med sjove facts om hver gæst.
  • Gå i gang i god tid – det kan tage længere tid, end du regner med – lav dog ikke den endelige bordplan før du har styr på alle tilmeldinger og afbud, da et afbud kan ødelægge den opstilling du allerede har brugt tid på.
  • En bordplan, hvor man har ladet tilfældighederne råde bliver sjældent en succes.
  • Har du gjort dit forarbejde med bordplanen ordentligt, kan du slappe af – resten er op til gæsterne og ude af dine hænder.